Amsterdamin EM-kilpailuissa miesten kuula on ohjelmassa lauantaina ja sunnuntaina. Lauantaina työnnetään karsinta ja sunnuntaina sitten 12 parasta työntää finalissa. Suomesta mukana on yksi työntäjä, Arttu Kangas, jonka kauden paras ja samalla ennätys on 20,30. Järjestäjän sivujen starttilistojen mukaan, edellä on 17 työntäjää, joten tilastojen mukaan Arttu pitäisi parantaa reilusti päästäkseen 12 parhaan joukkoon. Karsintaraja, jonka työntämällä pääsee varmasti finaliin, on 20,30, eli täsmälleen sama kuin Artun ennätys.

Tilastoja ei kannata kuitenkaan katsoa, koska karsintakilpailu on täysin eri tilanne kun se kilpailu missä tilastotulos on tehty. Karsinnassa on ainoastaan kolme työntöä verrattuna normaalikilpailun kuusi. Ja kun laitetaan kaikki miehet samalle viivalle, monen pää ei niin sanotusti kestä, kun taas toiset nauttii tilanteesta ja ylisuorittaa.

Artun kohdalla on nyt näytön paikka. Artun ollessa 20 vuotias, hän suoriutui hyvin Euroopan U23 mestaruuskilpailuissa Tampereella, mutta 22 vuotiaana hän ei sitten ennakkosuosikkina päässyt loppukilpailuun. Aikuisten puolella EM-kilpailuissa kaksi vuotta sitten hän ei myöskään onnistunut kovin hyvin. Artun tulokset ovat monta kesää ailahdelleet aika paljon. Vaikea arvioida ulkopuolisena mistä tämä johtuu, mutta yksi syy voi olla kovin herkkä tekniikka. Kaikki täytyy osua kohdalleen, ja vire olla täydellinen, jotta kuula lentäisi pitkälle. Pienikin epävire tai ajoitusvirhe ottaa jopa 1,5 metriä pituudesta pois.

Toivon, että Arttu tällä kertaa pystyy ylittämään itsensä karsinnassa, ja työntämään oman ennätyksensä lähelle. Se riittänee jatkoon, sanoisin että jopa hieman alle 20  metriä riittää. Täytyy kuitenkin muistaa, että Artulla on urallaan ainoastaan kolme kertaa työntänyt yli 20  metriä, joten todennäköisin vaihtoehto on, että hän työntää sinne keskiarvotulokseensa, eli 19,60 pintaan. Toivottavasti olen väärässä 🙂

Loppukilpailuennakkoa sitten kehiin karsinnan jälkeen, kun näkee mikä on poikien vire.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.