23 träningsveckor att nå Vasaloppsformen

Efter fem månader av kulstötningsträning har jag nu hunnit med en månad av skidträning. I den här bloggen tar jag upp mina mål för den här säsongen och vilka ”problem” kulstötningsprojektet medförde med tanke på Vasaloppet 2018.

Ärligt talat så kändes det inte så roligt att lämna uthållighetsträningen genast efter Vasaloppet i vintras, för att övergå till kulstötningsträning. Jag var i ganska bra form i egna mått mätt vid tidpunkten för Vasaloppet så att slänga bort den formen kändes lite onödigt. Även om jag såg fram emot en sista kulstötningssommar så var jag rädd för hur dålig min uthållighet skulle vara efter sommaren. Nu efter en månad med stavgång, rullskidning, innebandy och lite cykling så känns det som att uthålligheten nog ändå finns kvar på en helt hygglig nivå.

Större problem blir det nog med kroppsvikten. Vintern 2016 vägde jag 121 kg en veckan innan Vasaloppet. Följande sommar och höst/vinter slarvade jag en hel del med dieten och vägde kring 124kg vintern 2017. Slarvandet med dieten fortsatte under våren och sommaren och när jag steg på vågen efter avslutad kulstötningssäsong visade vågen 132,4kg…Och det är inte frågan om muskler tyvärr. Nu har jag i en dryg månads tid hållit mig till en ”diet” jag vet att fungerar bra för mej och som jag kan hålla. Den går ut på att ha fredag kväll och lördag som ”godisdag” och resten av veckan äter jag endast normal kost. Jag försöker också hålla portionerna lagom stora, dvs jag öser inte in så mycket det ryms bara för att maten är god. Under de senaste sex veckorna har jag nu lyckats tappa 3kg. Målet är att vara under 120kg när jag skidar Vasaloppet 2018.

Argh 😤 #weightloss #diet #bortmedkilona #vasaloppet2018 #kulstötarvikt

A post shared by Conny Karlsson (@2078_conny) on

Vad gäller de idrottsliga målen för vintern, så håller jag fast vid att jag skall stiga ett startled varje år. Ifjol missade jag med den målsättningen då jag inte kunde delta i något seedningslopp, och inte heller tiden i Vasaloppet lyfte mej upp från nionde startledet. Nu har jag satt in ett par seedningslopp i kalendern och hoppas att något av dem skidas och inte inhiberas, och minimimålet är att ta mej till startled 8.

Träningen består nu av rullskidning, lite cykling, ”rysk” stavgång och innebandy. Återkommer i en senare blogg med mera detaljer om träningen.