300 km hyggligt cykelväder att vänta

Klockan 02:52 svensk tid inkommande lördag går starten för min grupp i Vätternrundan. Enligt väderprognoserna ser det ut att bli passligt varmt men mulet väder. Så mycket bättre kan man inte önska sej. Träningarna är gjorda och nu är det bara tankningen inför loppet kvar att göra.

Precis som jag anade, så hann jag inte cykla ens lika mycket kilometermässigt innan Vätternrundan som jag gjorde ifjol. För att då inte tala om min målsättning. Men målsättningen var nog lite optimistisk, i o m att jag cyklat i princip så mycket jag bara haft tid till. Det enda som störde förberedelserna var en dryg veckas paus i träningarna pga flunssa.

Loppet

Starten går i Motala, och för min del är det 02:52 svensk tid som gäller natten mellan fredag och lördag. De första starterna går redan på fredag kväll och med två minuters mellanrum skickas det iväg grupper på ungefär 70 – 100 cyklister. Detta sker hela natten igenom. Elitgrupper, dvs de som försöker köra verkligt hårt, och som har egna serviceteam med sej startar till sist på lördag förmiddag.

Vi är ett ganska stort gäng cyklister, främst från Nyland, som åker iväg i två bussar till Sverige. Jag har inte full koll på vilka alla som startar vilken tid, men ifjol var det en stor grupp av oss som startade samtidigt, och nästan hela gruppen cyklade tillsammans från start till mål. Jag gjorde det inte, av en viss orsak, som ni kan läsa mera om här. I år skall jag försöka hänga med från start till mål. Fördelen med att cykla i grupp är att det är mycket lättare jämfört än att cykla ensam. I grupp cyklar man för det mesta bakom någon annan, vilket minskar på luftmotståndet väsentligt. Varje cyklist deltar ändå i dragarbetet, men t ex i fjolårets grupp var vi så många med, att man var uppe och drog 3 gånger under en timme, och bara i någon minut per gång.

Så kan du följa mitt lopp

För er som är intresserade av hur det går, finns det två möjligheter att följa med mej och andra bekanta cyklisters framfart på vägarna runt Vättern. Bästa informationen om hur ni skall göra hittar ni på Vätternrundans egna sidor. Antingen kan ni alltså ladda ner en app, eller följa med direkt på webbsidan. Mitt tävlingsnummer är 17738, men man borde hitta mej också med namnet.