On helmikuu 2001, ja olen vihdoinkin parantanut ennätykseni halli-SM kisoissa tulokseen 19,93. Mutta sillä ei pääsekään otsikoihin, vaan otsikoissa oli Lahden MM-hiihtojen dopingkäryt. Kuusi suomalaista yhteensä kärysivät, ja meteli oli suuri. Suomalaiset olivat pettyneitä, vihaisia ja vaikka mitä. Olin itsekin kovin vihainen monestakin syystä, lopetin jopa hiihdon seuraamisen moneksi vuodeksi. En protestiksi, vaan kiinnostus ihan aidosti loppui.
Vuonna 2016 Therese Johaug jää kiinni dopingtestissä, ja jostain kumman syystä tämä tuntuu nyt olevan se takaisinmaksupäivä mitä koko maa on yli 15 vuotta odottanut. Nyt saamme revanssia! Tältä ainakin tuntuu kun lukee sosiaalista mediaa ja myös lehdistön tekemiä juttuja. Miksi? Miksi emme pidä Konrad Bukowieckin käryä kesällä 2016 takaisinmaksuna Markus Koistisen, Petri Torniaisen ja Ville Tiisanojan käryistä? Sitä käryä on jopa niin vähän uutisoitu, että vei hetken ennen kun edes löysin suomenkielisen artikkelin siitä. Kyseessä kuitenkin nuorten maailmanennätysmies.
Molemmissa käryissä on samanlaisia piirteitä, urheilija vetoaa syyttömyyteen, että ei ole tarkoituksella käyttänyt ainakaan suorituksen parantamiseen. Johaugin tapauksessa pilakuvapiirtäjillä ja vitsinikkareilla on ollut kiirettä, jopa suuret yritykset pilailevat mainonnassa tässä asiassa.
Nuorena poikana olin itsekin taipuvainen siihen, että syytin jokaista kovaa tulosta tekevää doping-käyttäjiksi. Toinen trendi kuulantyönnössä 90-luvulla oli, että idästä tulleet urheilijat ja myös jenkit pidettiin doping-käyttäjinä. Kuinka moni muistaa sanonnan, että jenkkien tulokset tippuvat metrillä kun lentävät atlantin yli Eurooppaan? Tällaista kirjoitettiin jopa lehdissä. Ja syyllistyin varmaan itsekin siihen monta kertaa.
En tiedä viisastuuko ihminen vanhetessaan, vai vanheneeko vaan, mutta nykyään yritän pysyä faktoissa kun kommentoin näitä doping-tapauksia. Niin toivoisin että lehdistö ja varsinkin lausuntoja asiantuntijoina antavat ihmiset tekisivät. Silti tässä Johaugin tapauksessa on saanut lukea mitä kummallisempia teorioita ja ”faktoja”. Puhumattakaan otsikoinneista. Medialukutaidottomat muodostavat helposti täysin väärän kuvan tapahtumasta, sen näkee jo lukemalla artikkelien kommentoinneissa tai ihan vaan seuraamalla miten ihmiset keskustelevat asiasta sosiaalisessa mediassa.
Sitten on näitä ”valistavia” henkilöitä, ”asiantuntijoita”, jotka ottavat kaiken hyödyn irti näistä mediaseksikkäistä tapauksista. He käyttäytyvät kuin pieni lapsi kaupassa, joka haluaa karkkia torstaina, vaikka hyvin tietää, että karkkipäivä on vasta lauantaina. Laittavat pystyyn ison kohtauksen, kiereskelevät lattialla ja huutaa. Jokaisen dopingkäryn, siis näyttävä sellainen, ei esim Konrad Bukowieckin, jälkeen he ilmestyvät sosiaaliseen mediaan, tai omien blogien kautta, huutamaan kuinka kaikki käyttää, tai ehkä kuitenkin ainoastaan huiput käyttävät, ja jos nyt ei kaikki huiput niin ainakin mitalistit. Kaiken kukkuraksi keksivät vielä muutamille lajille tulosrajoja minkä yli/alle ei voi päästä ilman dopingia. Varsinaisia asiantuntijoita. Miksi? Ei kai syy voi olla sama, mitä nämä asiantuntijat sanovat syyksi dopingiinkin, eli rahaa?
Oma kantani
Johaugin tapaus on varsin selvä. Käry on käynyt ja rangaistus pitää tulla voimassa olevan asteikon mukaan. Lieventäviä asianhaaroja voi olla, tämän takia urheilija on nyt väliaikaisessa kilpailukiellossa, että näitä voidaan tutkia perustellusti.
Tärkein opetus tässä tapauksessa on se, että käry voi todellakin käydä pelkästään voiteen käytöstä. Tämän on eri artikkeleissa todennut doping-asiantuntija Sergei Iljukov. Kyseinen voide ei myydä Suomessa, mutta tapaus muistuttaa taas siitä, kuinka tärkeää on tarkistaa mitä syö ennen kuin laittaa sitä suuhunsa. Ettei käy niin, että hätäisesti ostaa ensimmäinen flunssalääke mitä hyllystä löytää apteekissa, koska flunssaa pitää saada parannettua ennen muutaman päivän päästä tulevaa kilpailua. Vaikka kyse olisi vahingosta (vastuu on aina urheilijan) niin vallitsevissa olosuhteissa, kuka uskoisi selityksesi, vaikka se olisikin juuri niin kuin kerrot? Varmista, että et joudu ikinä tällaiseen tilanteeseen!
Taas on yksi asia mitä ottaa esiin harjoitusleirin aloituspalaverissa urheilijoiden kanssa parin viikon päästä, kun leirikausi alkaa. Ennen sitä, tarkistakaa mitä syötte esim antidoping.fi -sivuilta!