Det här med att skida i en tunnel

Nu sitter jag ju inte på några fakta, men det är inte sådär hemskt länge sedan man i Finland började bygga skidtunnlar. En skidtunnel är alltså en hall där man kan skida inomhus med hjälp av konstsnö och apparatur som håller temperaturen i hallen på några grader minus, samt kylsystem i golvet som håller snön kall. I min barndom (80-talet) skulle man förmodligen ha skrattat åt någon som skulle ha sagt att den tänker bygga en sådan tunnel, för då fanns det snö på vintern även i södra Finland. Det gör det inte nuförtiden, så för de som vill utöva skidning, speciellt i tävlingsform, är det ett bra och framförallt billigt alternativ till att åka på träningsläger till platser där det finns naturnö att skida på.

Jag har själv utnyttjat skidtunnlar några gånger per höst, innan vädret här i Ekenäs blivit så kallt att vi kan tillverka konstsnö. Det finns två tunnlar inom en radie av 100km, en i Pemar, och en i Helsingfors. Majoriteten av min höstträning gör jag genom att parstaka med rullskidor, men för att få lite känsla av snö har jag ibland åkt in till någon av dessa hallar. Även om det är bra att få skida på riktig snö, med riktiga skidor, så är det nog så fruktansvärt tråkigt att skida inomhus. Fast jag vant mej vid att göra långa länkar, t o m 2h känns numera som en relativt kort länk, så är det mentalt mycket svårare att göra det i en hall. Detta har jag märkt av speciellt nu denna höst, för min inplanerade debut i hallen har skjutits upp redan ett par gånger. Det känns helt enkelt inte så lockande längre jämfört med att åka iväg på en rullskidslänk utomhus direkt från den egna ytterdörren.

Men inom ett par veckor skall jag nog tvinga mej till en debut, så att jag också kan samla på mej lite snökilometrar. I övrigt har höstens träning gått hyfsat bra. Mängdmässigt ligger jag aningen före fjolåret vid samma tidpunkt vad gäller rullskidskilometrar, och min medelhastighet är aningen högre också med samma pulsnivå. Men precis som ifjol, så får man vänta tills man kommer ut på riktig snö innan man riktigt vet hur bra/dålig form man faktiskt är i. Men i väntan på snö så…