Det senaste halvåret

Efter Vätternrundan förra sommaren har jag inte haft tid och inte heller riktigt motivation att skriva inlägg i min blogg. Men nu skall det bli en ändring på detta! Vad har då hänt det senaste halvåret? En hel del faktiskt. På sommaren var jag sjuk, hösten har jag bytt arbetsplats och nu är det skidning som gäller!

Efter Vätternrundan blev det en medveten träningspaus. När jag sedan skulle börja cykla lite mer igen, så förstörde sommarens extrema värme träningen. Jag som brukar gilla att ligga och steka mej i solen, fick slänga in handduken. Största orsaken var säkert kontoret jag jobbade i där vi konstant hade över 30 grader varmt. Enda lättnaden man fick var bilresan  till och från jobbeti en luftkonditionerad bil samt sovrummet hemma där vi installerade en AC som kylde ner rummet till ca 24 grader. Jag var t o m sjukskriven i ett skede pga värmen och mina blodprov visade uttorkningstecken. Antagligen hade jag dessa problem pga min stomi och därmed försämrad vätskeupptagning.

Nytt arbete

Redan i början av året blev jag vinkad om en arbetsplats där jag kanske skulle passa in. Vågade dock inte ens först göra en ansökan, då det kändes som att mina kunskaper inte räcker till för den kaliberns företag. Under försommaren tog jag dock mod till mej och skickade in en öppen ansökan. Det kändes som att i den här åldern har man inte så många chanser längre att ta nya utmaningar, speciellt i en bransch där unga människor dominerar. Så valet var att så att säga stagnera på den nivå jag befann mej, eller försöka anta mej nya utmaningar inom branchen.

På sensommaren blev det sedan klart att företaget var intresserade av mej och efter ett par möten skrev jag namnet på kontraktet. Nu arbetar jag då alltså i Åbo, dit jag pendlar ett par gånger i veckan, på ett företag som heter Aucor. Efter tre månader på jobb här är det enda jag ångrar, att jag inte tidigare vågat göra detta. Kunskap och erfarenhet har jag tillräckligt av, och branschen lever hela tiden, så oberoende vad man kan idag, måste man ständigt lära sej nya saker. Sättet jag jobbat på både i mitt eget företag och hos min tidigare arbetsgivare har visat sej vara rätt. På Aucor gör vi främst större sajter där vi skräddarsyr en hel del funktioner. Det har jag i liten skala gjort även tidigare och nu gäller det bara att lära sej strukturera arbetet på rätt sätt, när mitt eget sätt tidigare kanske mera varit lite vilda västern 🙂

Vasaloppet

Skidningen då? Jo tack, det går riktigt bra för tillfället. Jag har satsat mer på sk ”kvalitet” den här säsongen jämfört med tidigare. Kvalitet för min del har betytt mera intervallträning istället för en massa långa lugna länkar. Hittills känns det som att det gett bra effekt. Farten även på mina långa länkar är snabbare än tidigare vintrar. Det enda som ännu gör mej fundersam är att jag fortsättningsvis ännu kroknar efter 3-4h skidning, så det gäller att hitta rätt fart sedan i Vasaloppet. Jag har visserligen gjort även mina långa träningar utan i princip någon tilläggsenergi alls, medan jag ju i Vasaloppet kommer att äta flera gånger under loppet. Hoppas det gör att energin också hålls kvar lite längre än 4 timmar.

Seedningslopp

Jag avbröt ju mitt Vasalopp ifjol, vilket innebär att jag fallit från nionde startledet till det tionde och sista. Detta måste jag få en ändring på, så den här vintern måste jag skida ett seedningslopp. Som tur är så ordnas det ett långlopp på hemmabanan i Ekenäs, Västerby, som i år för första gången fått status som officiellt seedningslopp till Vasaloppet. ALLA HIT OCH SKIDA! 🙂  Vårt lopp är 42km och skidas som tre varv på en bana som mäter 14km. Jag har fördelen att jag känner till rutten som min egen bakficka så jag kan bra justera fart och var jag behöver vila för att orka med de tyngre partierna. Om jag sedan har någon nytta av detta återstår att se. Mitt mål är att kunna skida loppet med en (beroende på föret) medelhastighet på 11.5 – 12km/h. Detta skall förhoppningsvis räcka till minst startled 9, förhoppningsvis startled 8.