Förhandsspekulationer inför VM, sista tävlingen undanstökad

Då var också den sista tävlingen före VM undanstökad, och aldrig går det väl precis som man planerat, men i den här åldern verkar det som om vad som helst för småproblem kan dyka upp precis när som helst 🙂 Denna gång lite styv rygg just före tävlingen. Men också många positiva saker att ta med sej till VM.

Vad gav sista tävlingen?

Jag gjorde min normala förberedande styrketräning dagen före och allt kändes helt ok, men sakta men säkert efter träningen började ryggen bli sjukare och sjukare. Det är frågan om samma problem som jag egentligen lidit av ända sedan ca 20 års ålder. Det slår en sk skyddskramp i vänstra sidan av korsryggen som gör att rörligheten blir mycket sämre och många gånger t o m omöjligt att stöta. På tävlingsdagen kändes ryggen lite bättre och jag försökte med alla knep i boken för att få den i bättre skick. Under uppvärmningen kände jag att det åtminstone går att stöta, och gjorde överlägset bästa stötar utan fart för den här säsongen.

Med fart stötte jag väldigt försiktigt i uppvärmningen, dels pga ryggen och också pga problemen med vaden som jag lidit av tidigare. Som tur var kände jag inget i vaden nu, så det problemet verkar vara ur världen. Ryggen kändes också hygglig så det gick att stöta. Men efter en lång stötpaus (nästan 3 veckor) så var säkerheten inte riktigt där.

Första två tävlingsstötarna var helt misslyckade och resultat fick jag först i tredje omgången. Men ännu efter fem omgångar låg jag på endast 14,99 så nu var min streak på att alltid stöta över 15 meter i fara. Men lyckades få till en lite bättre stöt i sista och slutresultatet blev 15,20. Väldigt splittrade känslor efter tävlingen. Resultatet var inte alls vad jag hade tänkt mej och mina stötar utan fart indikerar på att jag lätt borde ståta nånstans mellan 15,50 och 16 meter. Ändå kändes den längsta stöten bra…

När jag ser på videon av stöten så märker jag också vad det dåliga resultatet beror på. Troligtvis pga ryggen blir min utstöt allt annat än en lång rörelse. Istället ”kryper jag ihop” och hoppar bakåt efter stöten, så jag får absolut ingen kraft ut i kulan även om det ger en falsk känsla av bra träffar då jag gör den korta rörelsen snabbt. Blir att mentalträna en hel del nu så jag får bort det där felet i VM.

Spekulationer inför VM

Enligt min målsättning så borde jag kunna stöta 16 meter på VM. Även om jag tillsvidare endast lyckas stöta 15,27 så tror jag ännu på att det är helt möjligt. Men det kräver att jag får allt det tekniska att fungera till 100% och att jag fysiskt är så utvilad som det bara går att vara (vilket kan vara svårt då men i en trebarns familj har en hel del som skall skötas 🙂 )

Vad har de andra gjort?

På bilden ser ni listan på alla anmälda i min klass. Resultatet som folk har uppgett när de anmält sej säger att jag ligger på tredje plats i förhandsstatistiken. Men jag kollade upp vad de bästa gjort i år, och här är resultaten:

  • Andy Dittmar 16,75
  • Fred Vali 12,78
  • Conny Karlsson 15,27
  • Ralf Mordhorst 13,88 (2021)

Det här betyder att jag ligger tvåa i statistiken, och att Dittmar endast gjort 16,75 får ju en att lite snegla på guldet också 😉 Om han inte har sin bästa dag och jag får till en 100% träff så kanske kanske det finns en chans att jag kan hota.

Återstår att se hur det går

När tävlar jag?

Tävlingen avgörs alltså Onsdagen den 29.6 i Tammerfors på Ratina stadion. Min klass stöter 12.05 så det blir tidig väckning. Vad jag vet så finns ingen sändning av tävlingarna nånstans men vi skall se om vi kan ordna med att göra en egen LIVE-sändning därifrån. Men lovar inget i skrivande stund 🙂