Första länken på snö – amatörmässiga misstag.

Det var meningen att jag skulle åka in till Vichtis på måndagen för att skida på snö, men då hade de skidcentret stängt i o m att det var kallt, och de passade på att göra mera snö. Banan öppnade igen på tisdagen, men jag hann åka dit först idag, onsdag. Såpass bråttom blev det i alla fall, att jag märkte halvvägs att jag glömt pulsklockan hemma. Nå, jag har ju SportsTracker i telefonen, så jag kan mäta sträcka och tid med den. Det andra misstaget var vallningen. Jag hade preparerat skidorna i förväg, men vallat dem enligt hur jag vet att de fungerar i skidtunneln. Nå, utomhus var det ju aningen blötare i o m att det var +3 grader varmt ute idag, så mitt fäste höll absolut ingenting. Och jag hade inte heller kommit ihåg att ta min vallaväska med mej, så kunde inte valla om heller. De första två kilometrarna försökte jag sedan med våld skida utan fäste, vilket gjorde att jag skidade mej helt slut innan jag ens hade hunnit bli varm. Jag tog en liten paus och prövade sedan att endast parstaka, istället för att skida i uppförsbackarna. Det  fungerade alla ställen utom den brantaste biten av en ca 30 meter lång backe, där jag fick saxa upp, något annat sätt fans det inte med mina bakhala skidor.

När jag fick kontroll på farten (pulsen var garanterat för hög hela tiden) så började det kännas lite bättre, och jag insåg att jag faktiskt orkar parstaka också på snö i lika branta backar som jag gör på landsvägen med skrinskorna. Det enda problemet är min tunga kropsvikt och det varma vädret som gjorde att stavarna på många ställen sjönk in i snön 10-20 cm vilket bromsade upp farten. De sista varven lärde jag mej sedan att hoppa ur spåret och parstaka på det packade området för skate. Där höll ytan även för mina stavtag.

Jag hade ju tänkt skida en lång länk, minst 20km, men det blev endast 13,6 km enligt sportstracker. Banvarvet är drygt 1km långt, men jag tappade bort mej i räkningarna i något skede, så kan inte vara helt säker på att sträckan stämmer, då sportstracker brukar tappa bort sej lite om man rör sig fram och tillbaka på ett litet område. Jag skulle nog ha orkat skida längre, men den sista amatörmässiga misstaget kom jag på efter en timmes skidning, jag hade inget drickabälte med mej… Funderade en stund på att stanna, springa till bilen och söka upp plånboken och gå in i cafet efter dricka, men bestämde sedan för att jag skidar en stund till och sedan slutar jag. Totalt blev det 1 timme och 21 minuter skidat idag. Det får duga som en första länk på snö. Kompenserar senare i veckan med längre länkar på rullskrinskorna istället.

Jag får nog ändå konstatera att jag är i bättre form än när jag skidade min första länk på snö ifjol den här tiden. Min parstakning är ljusår bättre än ifjol. Bara jag förbereder mej ordentligt före nästa skidlänk, men dricka och vallning och fartfördelning i början av länken, så kommer jag nog att orka skida mycket längre än idag utan att bli så värst trött. Den största utmaningen är nu att hitta tid för att köra till snö. I Vichtis är det nog bra att skida, men det borde nästan vara minusgrader för att spåren inte skall vara för mjuka för mej. Dessutom är tiden man som icke medlem får skida begränsad till kl 17-20, vilket är den värsta tiden på dygnet då man har familj. Får nog överväga att köra in till Paippi i Paimio någon vardagsmorgon istället, och sedan jobba på eftermiddagen och kvällen. kl 17-20 vill man helst vara ledig så man hinner umgås med familjen, så få se om det blir flera resor till Vichtis.