Hur jag hoppas vintern går fram till Vasaloppet

En sak man lärt sej med åren är att inget egentligen går helt enligt hur man planerat. Efter höstens motgångar hoppas jag ändå att jag åtminstone hälsomässigt skulle klara mej utan bakslag fram till Vasaloppet. Det andra utmanande vad gäller träning speciellt i södra Finland är vädret. Som tur är fick vi ihop till en 1,5 km konstsnöbana när det var kallt tidigare, så även om prognoserna ser dystra ut de närmaste 10 dagarna, så finns det ändå snö att träna på här hemma.

Träningsupplägget

Vädret kommer att styra det mesta av vad jag gör. Av erfarenhet från tidigare år så gäller det att utnyttja varje dag vi har minusgrader och bra skidväder, man hinner mer än väl vila under de dagar då vädret är sämre. Men för att ha något system i tränandet så har jag ändå planerat en stomme som jag försöker följa. Den ser ut såhär:

dag 1: VILA

dag 2: Intervallträning på SkiErg

dag 3: längre ”återhämtande” länk (2h+)

dag 4: Styrketräning

dag 5: 1,5h länk, hårdare fart

dag 6: 1-1,5h återhämtande länk

dag 7: 1,5h länk, hårdare fart

Det blir nu 3 veckor paus i innebandyn, men det gäller bara ett pass i veckan, så det sätter jag bara in bland den övriga träningen igen i januari.

Intervaller?

Man hittar egentligen inte ett enda träningsprogram som har med Vasaloppsträning att göra där det INTE skulle finnas intervallträning på programmet. Som en överviktig gammal kulstötare med väldigt dålig grund vad gäller uthållighet har jag själv ändå prioriterat långa länkar med låg pulsnivå, för att helt enkelt bygga upp min obefintliga grundkondition. Många som har lite tid för träning (vem har inte det med familj och arbete etc) förespråkar intervallträning framom långa lugna länkar. Jag har nu i ett par år försökt få in dessa intervaller i mitt program, men har inte riktigt lyckats få något system i det. Jag har också resonerat lite som så, att innebandyträningen motsvarar intervallträning. När jag börjar skida på snö på vår konstsnöbana som är relativt tung, hålls heller inte pulsen på en tillräckligt låg nivå, så det blir i praktiken intervallträning då pulsen stiger i uppförsbackarna, och sjunker igen när man åker nerför. Men som sagt, det är ingen systematisk intervallträning i dess rätta bemärkelse. Nu har jag planerat in ett rent intervallpass i veckan med SkiErg. Tanken är att köra X x 500m intervaller, startar med 4 – 5 och hoppas på att kunna sluta med 10 x 500m senare i vinter.

Tävlingar

Ifjol satte jag som mål att varje år kunna seeda mej uppåt ett startfält i Vasaloppet. Som nybörjare är man automatiskt placerad i 10:de och sista ledet i startfältet, men jag lyckades seeda mej till nionde ledet via en seedningstävling i Jämi. Själva Vasaloppet 2016 berättigar till en plats i led nio också i loppet 2017, men då målet var att komma ett steg högre så kommer jag att delta i en seedningstävling även den kommande vintern. Jämi skidas den 18.2, en vecka och en dag före Vasaloppet, och det är det lopp jag siktar på att delta i. Sedan blir det troligtvis även en hemmatävling då Österby Sport Klubb ordnar sitt traditionella långlopp veckoslutet innan Vasaloppet. Där blir det dock troligtvis endast 20km för egen del, tror inte att jag vågar skida 40km endast en vecka före huvudmålet.

Inför Vasaloppet hoppas jag på två saker, att jag får vara frisk före och under loppet denna gång, och så gärna någorlunda drägligt väder och före. Har haft väldigt otur med föret de tre gånger jag åkt tidigare och ifjol dessutom med att bli sjuk under loppet. Båda är förståss saker man inte kan påverka så väldigt mycket, men hoppas kan man ju alltid.