Hur jag tränar inför Vasaloppet

Fredag 14.11.2014

Träningsmängd

När man är far till tre barn, 1år, 6år och 8 år, så fylls vardagen ganska långt med att, just det, snurra vardagen. Som friidrottstränare går några kvällar i veckan även åt till det. När jag dessutom är privatföretagare så börjar ekvationen vara ganska utmanande, tid för träning finns det alltså knappt om.

Av erfarenheten från ifjol med drygt 300km skidor bakom före loppet, vet jag att det viktigaste i år är att samla på sig så mycket kilometer det bara är möjligt. Då det inte finns snö så har jag skaffat åt mej rullskrinnskor och stavar, och kör parstakningslänkar. (rullskrinnskor för att jag inte hittade rullskidor som skulle hålla mer än max 120kg…se min viktkurva till höger 🙂 ). I fjol gjorde jag det misstaget att jag började hösten med att springa, och tog de första stavtagen först i början av decemper i en skidtunnel. Nu är vi i mitten av november, och jag har redan en hel del mer km bakom mig än ifjol.

Jag försöker komma ut och parstaka 1 – 3 ggr per vecka, beroende på hur jag hinner. Längden på länkarna varierar mellan 10 – 20km för tillfället. Utöver det spelar jag innebandy två gånger per vecka. Det får fungera som intervallträning, parstakningspassen kör jag enligt pulsklockan och på en puls mellan 125 – 145. Som mest blir det alltså 5 träningar per vecka. Jag skall försöka rytmisera träningen så att jag kör 2 veckor hårdare och en vecka lätt, men som sagt, livssituationen gör att man får ta tillvara på alla luckor man hittar. Mina länkar har jag nu gjort t ex mellan kl 21 – 23 på kvällarna, då resten av familjen redan sover…:)

Tanken är att succesivt vänja kroppen vid längre länkar. Hittills är min längsta länk 20km och tanken är att jag skall köra en länk närmare 30km ännu i november. Sedan tänkte jag i december göra en ”långlänk” på närmare 40km och i januari en närmare 50km. Däremellan kommer jag bara att skida så mycket jag hinner, vilket oftast betyder en länk på 1 – 1,5h. Eftersom 90km är en så lång sträcka så vet jag inte om jag har någon nytta överhuvudtaget av att t ex köra några kortare pass på skidor med hård fart, typ intervaller. Men om det blir knappt om tid någon vecka så kanske man kan köra ett kort och hårt pass istället för inget alls.

Målsättning

Mitt första lopp i fjol tog 10 h och 42 minuter om jag minns rätt. Det var enligt många väldigt dåligt före, så med lite bättre tur med vädret i år samt mera km bakom mig tror jag att jag skall få ner tiden ganska ordentligt. Under 9 h fantiserar jag om vid det här laget, men vinterns träningar och framförallt medelhastigheten på de länkar jag gör kommer att berätta mera om vart jag är på väg. Jag vet vad jag kunde hålla för medelhastighet ifjol, och får jämföra det med vad jag gör denna vinter och sedan jämföra med hastigheten jag höll under själva loppet ifjol. Men sist och slutligen är det helt onödigt att fundera på detta, eftersom föret spelar en så stor roll i hurdan tid det blir.

Dagens träningspass

I söndags gjorde jag en 20km parstakningslänk. Tisdag och torsdag blev det relativt tunga innebandyträningar, så dagens pass var tänkt som en kort genomkörare för att förbereda kroppen för veckans längsta pass i morgon. Det blev 10,5km (54 minuter) med en medelhastighet på 11,5km/h och medelpulsen på 136. Pulsen börjar jag ha lättare med att hålla under kontroll nu, endast 9 minuter av totaltiden som pulsen låg över nivån. Denna slinga har två för mej tyngre stigningar och ännu kommer jag inte upp för dem utan att pulsen går för högt, men hoppas på att göra det snart. Armarna var ännu trötta från söndagens ”långa” pass samt innebandyn, får se hur det känns i morgon. Får försöka ta det lugnt.