IBD-viikkoa vietetään 1.–7.12.2016. Alla lainaus Crohn ja Colitis ry -yhdistyksen sivuilta:

”IBD-viikolla halutaan tuoda esille tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) ja muistuttaa siitä, että kaikki sairaudet eivät näy ulospäin. Tällä kertaa viikon teemana on elinvoimaa taiteesta ja kulttuurista. Se näkyy viikon tapahtumissa ja haasteessa.

IBD yleistyy voimakkaasti. Suomessa on tällä hetkellä yli 45 000 IBD:tä sairastavaa. Uusia tapauksia todetaan vuosittain yli  2 000. IBD:n syytä ei vielä tiedetä. Alttius sairastumiseen on liitetty muutamiin geeneihin, mutta sairauden puhkeamiseen epäillään liittyvän myös joitain ympäristötekijöitä. Koska IBD on yleisempää länsimaissa kuin kehittyvissä maissa, on syitä etsitty mm. ruokavaliosta, antibioottien käytöstä sekä hygieniatasosta. On myös todettu, että alhaiset D-vitamiinitasot liittyvät alttiuteen sairastua IBD:hen, mutta vielä tutkijat eivät osaa sanoa, kumpi on syy ja kumpi seuraus.”

Sain oman diagnoosini vuonna 2003, ja muistaakseni silloin sairastavia Suomessa oli 15-20 000 paikkeilla. Aika räjähdysmäisesti on tauti siis levinnyt. Päätin kertoa julkisuuteen diagnoosistani heti, kun se selvisi. Julkisesti oli tiedossa kesällä 2003, että olin sairastunut johonkin ”mahatautiin” ja tämän takia meni muun muassa MM-kisat Pariisissa penkin alle. Itsekään en tiennyt tarkkaa sairautta kuin vasta syksyllä kun diagnoosi vahvistettiin.

Seuraavan kerran sairauteni oli tapetilla 2007, kun suolen solumuutoksien takia jouduin leikkaukseen, ja urani eliittikuulantyöntäjänä loppui. Tässä Iltasanomien juttu aiheesta .

Vertaistukea

Se mitä jälkeenpäin ajateltuna olisin kaivannut eniten silloin, kun sairastuin, oli tietoa sairaudesta mutta ehkä eniten kokemuksia muilta. Sekä ihan tavalliseen elämään liittyen, että mahdollisten muiden urheilijoiden kokemuksia sairaudesta. Nyt en löytänyt mistään varmaa tietoa, ja tavallaan oman jääräpäisyyteni ansiosta jatkoin uraa myös diagnoosin jälkeen. Tätä olen jälkeenpäin halunnut tuoda esiin, eli oma tarinani kerron aina kun on mahdollista, ja toivottavasti se auttaa myös muita sairastavia.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen päässyt tekemään todella paljon juuri tiedon levittämisen suhteen. Tämä sen takia, että jääkiekkoilija Teemu Ramstedt sairastui tähän samaan sairauteen, ja perusti aika pian sen jälkeen pyöräilyseuran, IBD cycling, jonka tavoitteena on pyöräilyn lisäksi tuoda sairaus julkisuuteen ja näin tietoa sairaudesta mahdollisimman monelle.

Tämä IBD-viikko on yksi tapa tuoda sairaus esiin. Hyvää alkanutta IBD-viikkoa kaikille!

2 comments on “Hyvää IBD-viikkoa!

  1. Silloin, kun kerroit että olet sairastunut tähän suolistosairauteen, meillä poika myös sairastui (Colitis) ja nyt sitten minä (Chrohnin tautiin). Eli kyllä tästä pitää puhua, mutta ei tietenkään mitään kauhutarinoita koska näkisin että jokainen on omanlaisensa ja jokaiselle se tulee puskista vaikka oireita on ja kipuja. Mutta että on sitä elämää eteenkin päin. Itse osallistun nyt ekaa kertaa tapaamiseen täällä Tampereella tulevana viikonloppuna. Tsemppiä sulle tuleviin koitoksiin ja hyvää Joulun odotusta !

    • Kiitos samoin! Olen monta kertaa myös miettinyt sitä, että annanko liian ”hyvän” kuvan sairaudesta kun aina kerron mitä kaikkea olen onnistunut tekemään, enkä hirveästi ole kertonut huonoista ajoista. Mutta loppujen lopuksi netti on täynnä myös kauhutarinoita ja itsekin kun sairastuin, hain näitä positiivisia kokemuksia, jotta mieli muuttuisi paremmaksi kun oli allapäin juuri diagnosin saaneena.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.