I brist på snö cyklar man i garaget.

Ända sedan jag bestämde mej för att delta i Vätternrundan sommaren 2018 har jag lite sneglat och drömt om att skaffa mej en trainer, dvs en ”grej” som jag kan koppla fast min cykel i och sedan sitta och trampa hemma i garaget. Att köpa en ny med alla finesser är väldigt dyrt i mina mått mätt just nu, så har inte slagit till även om jag surfat runt ända sedan i våras. Men av en slump dök det upp en nästan oanvänd på ett pryltorg för en billig peng, och jag slog till direkt. Det fick bli min julklapp till mej själv.

Det har varit lite problematiskt att träna skidåkning den här hösten, dels pga att jag varit sjuk ett antal gånger och så pga vädret. Ibland har vi haft lite snö, för lite för att kunna skida, men för mycket för att kunna rullskida. Efter snöfallet har de flesta vägar varit fulla av grus när man sandat för halka, vilket gör rullskidandet näst intill omöjligt. Det har också varit för varmt för att kunna tillverka konstsnö, som vi annars nästan alltid haft senast vid årsskiftet. Som tur finns det snö en bit hemmifrån, så har åkt in till Esbo (ca 90km) för att skida och nu de senaste dagarna till en skidtunnel. Men då avstånden är såpass långa, så åker man ju inte dit för varje träningspass, och då behöver man kunna träna något annat hemma.

Planen nu fram tills att det förhoppningsvis kommer snö även till södra Finland, är att köra lugna länkar hemma i garaget på trainern. I och med min konditionstest där mina mjölksyretrösklar togs fram så försöker jag nu träna enligt dem. Det är dock totalt omöjligt att hålla sej inom dessa gränser när jag skidar! Utomhus i Esbo hölls pulsen lite lägre, men i skidtunneln är terrängen för mig såpass tung, att jag hela tiden kör med för hög puls. Här kommer trainern bra in i bilden. Med den kan jag köra med precis hurdan puls jag vill, så dens funktion i vinter kommer att bli återhämtande samt byggande av grundkondition och cykelkänsla inför Vätternrundan, medan skidlänkarna får fungera som ”hitta känsla för snö, och få långa skidlänkar i kroppen” -länkar. Kommer det snö, eller om vi kan göra egen konstsnö, blir det mer skidning och mindre cykel, annars blir det cykling i veckorna och skidning på veckosluten.

En länk har jag ännu inplanerad denna vecka, det blir på nyårsaftons morgon. Efter det firar vi nyår, och på nyårsdagen sätter jag mej i garaget och återhämtar mig från denna veckas skidande.

Gott Nytt år på er alla!