Som barn, och ännu i vuxen ålder tog man alltid emot hösten med lite tudelade känslor. Jag hör till dem som alltid tyckte om att skolan började efter ett långs sommarlov, men det negativa var att hösten innebär tråkigt väder. Jag gillar sommar och värme så när man insåg att det igen är slut på den korta tid man kan njuta av värme i vårt land kändes det väldigt tråkigt. Men i och med Vasaloppssatsningen har den känslan nästan helt försvunnit. Nu innebär september och höst att man börjar vänta på sköna rullskidslänkar i frisk höstluft.

Hösten innebär att cykelsäsongen övergår till rullskids- och skidsäsong. Ännu i september försöker jag köra en långlänk på cykel (2,5-3h)  i veckan, medan rullskidslänkarna blir kortare. Detta för att sakta köra in parstakningen i programmet. Från och med oktober blir det sedan att plocka in långlänkar på rullskidor i programmet. Den analys jag gjorde efter fjolåret var ju, att även om jag hade bra med kilometrar och träningstimmar bakom mej så var antalet långa länkar (2h+) allt för lite. Nu har jag redan vid den här tidpunkten av säsongen flere sådana länkar gjorda än på hela året ifjol. De är dock gjorda på cykel, så viktigt skulle vara att också få en rejäl höjning av antalet sådana också på skidor.

Snö

Men snön ja, den väntade man ju givetvis också på som barn. Och som barn var det också relativt säkert att vi fick snö i södra Finland. Men så är det inte nu längre. Några vintrar var snörika när barnen var riktigt små, och i och med det väcktes ju också mitt eget gamla skidintresse till liv igen. Vi hade vintrar med upp till 70cm snö (mätt på egen gård) och ett konstant snötäcke från november till mars. Men så när man tog beslutet att börja träna för Vasaloppet, ja då slutade det snöa 🙂 Som tur finns det skidtunnlar, och de kommer jag att utnyttja även i höst. Har inte ännu bestämt mej för hur ofta, men av erfarenhet från ifjol så kommer det nog att vara viktigt att även komma ut på snö relativt tidigt. Den lokala föreningen ordnar dessutom ett snöläger i Vuokatti i månadsskifter november – december dit också motionsloppsskidare är välkomna, så det är något jag lite sneglat på. Men ännu går det nog en dryg månad innan jag plockar fram skidorna och vallorna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.