Det klassiska scenariot är väl att en idrottare har varit sjuk, t ex legat hemma med feber i några dagar, och efter att hen blivit frisk, försöker träna lite mera än vanligt för att ta igen det hen missat under sjukdagarna. Oftast är det också här som det största felet i träningen begås, dvs det går inte att ta igen missad träning genom att träna lite hårdare. Risken är stor att du tröttar ut dej och/eller drar på dej skador när du gör så.

Däremot tränar speciellt inte elitidrottare konstant med samma program vecka ut och vecka in, utan programmet rytmiseras så att man tränar en kort tid lite hårdare och på det följer en kort period av lättare träning. På det här sättet kan man testa sina gränser, pusha sej själv över gränserna och ta ut sej riktigt ordentligt, för att sedan återhämta sej på den lättare perioden. Ett vanligt upplägg bland t ex friidrottare är att träna två veckor hårt och en vecka lätt. Den lätta veckan skall då vara en mätare på hur bra den hårda träningen lyckas. Jag brukar ha som grundregel att man efter en lätt vecka skall känna sej utvilad och redo att köra på igen, då har träningen varit passligt hård under de hårda veckorna. Då kan man också prova att ännu köra lite hårdare under de följande hårda veckorna. Man kan även göra olika fysiska tester under de lätta veckorna för att få svar på om träningsbelastningen har varit lagom

För min egen del är jag nu i en situation med mitt operationssår, att det inte riktigt vill läka som det borde. Orsakerna vet jag inte med säkerhet, men läkaren kom fram med ett scenario om att jag kanske måste göra en ny operation för att öppna såret lite bättre så det snabbare kan läka ihop ordentligt. Det här igen innebär ju att jag vid en eventuell operation kommer att vara tvungen att vila igen.

Om det skulle gå så att jag måste opereras pånytt så är ju det positiva det, att jag till skillnad från i höstas nu vet om det på förhand och kan ”planera” in det i min träning. Det betyder att jag redan nu försöker träna extra hårt, på gränsen till för mycket, för att samla på mej så mycket träning som det bara är möjligt. Om jag får ett operationsdatum så kan jag sedan ännu noggrannare planera min träning så att jag anstränger mej riktigt ordentligt precis före operationen, och håller min ”viloperiod” på sjukhuset och  hemma medan såret läker till ett sådant stadie att jag igen kan uppta träningen.

Riskerar operationen Vasaloppet? Jo, det gör den säkert om den måste göras. Men om jag bara får ett sådant operationssår som läker ihop ordentligt så tror jag starkt på att det hinner läka innan loppet, och så hoppas jag att sårets form kanske skulle vara lite annorlunda, så att jag eventuellt skulle kunna sköta det själv, istället för att som nu vara fängslad hemma med en sköterska som kommer hem varje dag för att sköta såret.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.