Målsättninen är att ta VM-medalj i Tammerfors 2022

Hur många gånger har jag inte sagt, att jag slutar stöta efter den här tävlingen? Min egentliga karriär slutade 2007 och efter det har jag gjort flera come back och slutat lika många gånger 🙂 Från och med nu lovar jag inget annat, än att jag lovar att inte lova något flera gånger.

Vad är detta då för tävlingar? Kort förklarat så är det en tävling som officiellt heter World Masters Athletics Championships. På svenska Världsmästerskap för veteraner. På VM och EM -nivå får man som veteran tävla från och med 35-års klassen, även om det i Finland finns mästerskap redan för 30-åringar. Åldersklassen byter med fem års mellanrum och till skillnad från när man var junior, så lönar det sig här att satsa på det år då man är yngst i klassen 😉

Tävlingarnas nivå och mitt eget mål

Nivån växlar ganska mycket mellan åldersklasserna och så beror de ju helt på vem som ställer upp under vilket år. Jag vann själv EM-guld 2017 och då var nivån inte så hemskt hög, men på VM är den nog alltid lite högre. Någon mer noggrann bild över situationen har jag inte, men det som är ganska säkert är att tävlingens förhandsfavorit är Tysken Andy Dittmar. Han har t ex i år stött över 18 meter medan jag inte har stött en enda stöt. Efter honom tror jag spelet är ganska öppet och räknar med att jag skall ha en chans att kämpa om de övriga medaljerna.

Min egen form då?

Som jag redan nämnde så har jag inte stött en enda stöt denna sommar. Det är faktiskt redan över 2 år sedan jag senast stötte kula ordentligt. Då hade jag en ganska sjuk höger axel och även om jag velat tävla efter det tror jag inte det skulle ha varit möjligt, åtminstone inte sommaren 2020. Men nu känns den bättre, men måste komma ihåg att bygga upp stötformen sakta och försiktigt. Först måste jag få mej själv i sånt skick att jag kan börja stöta igen, och efter det får jag börja ta fast de andra centimeter för centimeter och se hur långt det räcker nästa sommar. År 2017, då jag senast tränade kulstötning lite mer regelbundet lyckades jag stöta 17 meter. I nästa sommar är jag 5 år äldre än då, men å andra sidan gjorde jag en träningsmiss 2017 som gjorde att jag inte kunde stöta just alls under april, maj och juni. Om jag lämnar bort dessa misstag denna gång, så kanske det går lite bättre.

Via den här bloggen kan de som är intresserade följa med hur träningarna går, bara jag nu kommer igång först 🙂