Efter öppet spår vintern 2015 var jag väldigt besviken. Loppet gick dåligt även om föret var dåligt, och jag konstaterade att jag nog också var i väldigt mycket sämre form än jag skulle vilja vara. Jag bestämde mej genast jag kom hem, att nästa vinter skall jag vara i mycket bättre form!

Grundträning

Jag höll kanske en vecka paus efter öppet spår, och sedan körde jag igång med grundträningen. Jag räknade ut vilken puls jag borde hålla för att förbättra på min grundkondition, och sedan började jag löpträna. Felet jag gjort tidigare, är att jag tränat med allt för hög puls vilket gjort att jag inte bättrat på min grundkondition över huvudtaget. Löpträningen blev till en börjar endast sakta jogg. Otroligt hur lätt pulsen ville upp för högt! Men med tiden kunde jag löpa fortare och fortare med samma puls, och därmed förlängdes också länkarnas längd, då jag alltid försökte springa lika länge.

Ny målsättning för sommarens träning

Samtidigt som jag kom bra igång med min grundträning så visste jag att jag behöver ha en utmaning någonstans i slutet av sommaren, som ”tvingar” mej att träna bra. Av en slump blev jag sedan inbjuden till en cykelförening, som bl a cyklar för att göra den magsjukdom, colitis ulcerosa, som jag själv lider av, känd. IBDcycling deltar i flera olika cykellopp och evenemang under året, och jag lovade ställa upp i ett 140km långt cykellopp i slutet av augusti. Detta gjorde att jag efter slutet av maj lade löpskorna på hyllan och började cykla istället. Fördelen med att cykla är att man kan göra tidsmässigt väldigt långa länkar jämfört med löpning, så det tjänar Vasaloppsträningen mycket bra. Det enda som ”störde” min uthållighetsträning var juli månad, där jag tränade minimalt med uthållighet och istället satsade lite mera på en kort säsong i kulstötning.

Rullskidssäsongen igång i september

Jag hade från början tänkt börja rullskida redan i juni, men i o m cykelutmaningen så valde jag att sitta endast på cykeln, eftersom det kändes att jag behövde få så mycket tid på den som möjligt för att klara av loppet. Cykelloppet gick bra, cyklade 140km på drygt 5,5 timmar. Genast efter loppet körde jag igång med rullskidandet. Under de första 4 veckorna har jag redan hunnit samla på mej över 100km rullskidor. Förutom rullskida har jag löpt en lite hårdare löplänk i veckan samt cyklat ett distanspass på minst 2h. Utöver detta blir det också en träning innebandy i veckan. Tanken är att försöka hinna med 5-6 pass i veckan under de hårdare veckorna och 4-5 pass under de lättare veckorna. Jag följer ett upplägg jag hittat i tidningen Vasalöparen men har modifierat det enligt vad jag själv kan och hinner göra. Enligt programmet blir varannan vecka en hård vecka och varannan en lätt, men i praktiken får man helt enkelt sätta in träningarna då när man hinner, och bara se till att man vilar tillräckligt.

Snösäsongen också inledd

Jag har i skrivande stund hunnit göra en länk också på snö. Skidar i en skidtunnel i Paimio där de har en 700m bana. Första snölänken blev 20km lång, och får väl konstatera, att det ännu är såpass tungt för mej att skida på snö, att pulsen inte hålls under den nivå den borde för att träningen skall räknas som grundkonditionsträning. Ännu under oktober kommer jag mestadels att köra grundkonditionsträning, vilket betyder att åtminstone de längre länkarna görs med rullskidor, eftersom pulsen lättare hålls på rätt nivå där.

Målsättning

Jag har väldigt svårt att sätta några mål för Vasaloppet. Dels för att jag inte har en aning om hur mycket bättre jag hinner bli under ett år och vad som är realistiskt att förvänta sej, och dels för att jag nu skidar i det riktiga loppet, vilket kan inverka mycket på sluttiden om jag blir tvungen att starta längst bak. Jag skall försöka skida någon seedningstävling för att försöka ta mej framåt i startledet, återstår att se hur högt jag lyckas ta mej. Träningen har dock gett resultat! Efter ett år nu med regelbunden uthållighetsträning och ett halvtår där träningen dessutom varit mera genomtänkt så märks det tydligt i farten på länkarna. Det går fortare än tidigare både på snö och på asfalt, samtidigt som pulsen hålls lägre. Så oberoende av före så är minimimålsättningen att skida under 10h. Jag kan tänka mej att även tider kring 9h kan vara möjligt, och drömmer om tider ner mot 8h…Någonstans där emellan kommer jag att hamna, återstår att se var 🙂

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.