En lite annorlunda midsommar

Midsommaren och midsommarafton har säkert många betydelser för var och en. För de flesta som bor i södra Finland betyder det att få båten sjösatt, och med den antingen ta sej ut till sin stuga i skärgården, eller någon annanstans där man kan ankra för några nätter. Det hör väl också till att det skall ätas och drickas gott, om på många ställen klär man en midsommarstång. Som ”skäribo” så såg min egen barndom också ut på det sättet. Kan tänka mej hur mina föräldrar stressade in i det sista för att hinna få allt i ordning och medpackat i båten, så att familjen kunde överleva långt ute i skärgården ett helt veckoslut. Inte det lättaste med små barn, själv drar man sej ju från att ens åka bil längre vägar med barn, för att inte då tala om att åka iväg ett helt veckoslut till en stuga utan el och övriga bekvämligheter som vi är bortskämda med på landbacken. Till midsommaren hörde också midsommarstång, där öns flesta invånare samlades och hade kul. Där träffade man andra barn, vissa bekanta från tidigare år, andra helt nya.

Som äldre har mina midsommrar i många många år varit helt annorlunda. Oftast har midsommar betytt en eller två friidrottstävlingar, och orter som Kuortane och Saarijärvi kommer jag först att tänka på. Midsommarafton har betytt lite god mat, en kort förberedande träning och så tidigt i säng för att på midsommardagen vara fit for fight i kulringen.

Efter karriären har väl midsommarfirandet igen återgått till det mera traditionella, eller åtminstone åt det hållet. Vi har firat midsommar med kompisar som haft jämngamla barn med oss, eller så  har vi firat helt ensamma, bara besökt något jippo som ordnats här i närheten. I år blev det dock ett lite annorlunda sätt att fira, vi bestämde oss för att utnyttja närliggande friluftsområden och packade mat och dryck i ryggsäckar, tog bilen till utkanten av skogen, och började promenera längs med utmärkta stigar. Det låter knappast så märkvärdigt då jag säger att vi totalt avverkade knappa 6km i skogen, men då jag säger att vår yngsta son på två och ett halvt år gick hela vägen själv, tycker åtminstone jag själv att det är lite speciellt. Halvvägs stannade vi och grillade och åt och drack gott. Efterrätt innehållande varm kakao ur termos och bulle är nog det bästa man kan äta i skogen. Nedan några bilder från vårt äventyr.

midsommar1

midsommar5

midsommar3

midsommar2

Veckans träningar

(för inte vilar man ju fast det är midsommar 🙂 )

Må: Cykellänk 178km (ca 27km/h)

Ti: Golf 18 hål (4h)

Ons: Vila

To: Cykellänk 35km ( 26,4km/h)

Fre: Vila

Lö: Cykellänk 57km ( 26,8km/h)

Sö: Kulstötning ca 25 stötar ( 1h)