Mitt mål i Västerby Långloppet

När jag skidade mitt första Vasalopp lyckades jag seeda mej till startled 9. De två åren därefter lyckades jag inte seeda mej högre för antingen inhiberades min seedningstävling eller så blev jag själv sjuk. I år har jag igen en chans att seeda mej uppåt i startleden, återstår att se hur det går

Efter mitt första riktiga Vasalopp sade jag på skoj att jag vill seeda mej ett startled framåt varje år. Det skulle betyda att jag i år borde starta från led 6. Riktigt så bra har det dock inte gått av många olika orsaker, men just nu känner jag mej ändå i bästa formen någonsin på skidor, så en lite förbättring skall nog vara möjlig. Då jag bröt fjolårets Vasalopp, så har jag ju nu sänkts till att starta i tionde och sista ledet, och det vill jag absolut inte! Nu hoppas jag bara att inget oväntat händer den sista veckan, så skall nog allt gå bra.

Spekulationer

Vad har jag då för mål, och vad krävs det för att nå det? Svaret på den första frågan är minst led 8. På den andra; alltid väldigt svårt att riktigt veta, men genom att analysera resultaten och seedningstabellerna från de övriga seedningsloppen så får man ju en fingervisning. Hur fort det behöver skidas i de olika loppen har ju alltid också med vädret och terrängen att göra, men om man räknar ut ett medeltal så kommer man fram till följande:

  • Av de seedningslopp som redan skidats i år utanför Sverige som mäter 40 eller 42 km så har den lägsta hastigheten som berättigat till led 8 varit 10,34km/h, och det snabbaste 12,60km/h.
  • Räknar man ut ett medeltal för alla lopp och led 8 så landar vi på 11,44km/h
  • Själv har jag bokfört mina längre länkar ganska noggrant, och har på dem ett medeltal på 11,56km/h (olika väder, före och terräng

Ser man till det här så borde jag ju ha en väldigt god statistisk möjlighet att skida men till led 8. Men sen får man spekulera i om jag orkar hålla samma fart hela 42km? Hurdant väder kommer det vara? Tung som jag är lider mera av mjuka spår än lätta skidåkare. Hur bra startfält blir det i Långloppet? Det inverkar ju också på hur Vasaloppet sedan rankar tävlngen och hur de räknar ut tiderna som behövs för de olika leden

Om en vecka vet jag hur det gick, och några dagar senare publiceras seedningstabellerna där man ser vilka tider som räcker vart. Före det gäller det att hålla sej frisk fast 3 av 5 i familjen har varit sjuka…En intervallträning blir det antagligen på tisdag, efter det är det bara tankning fram till loppet som gäller.