Nytt år, siktet inställt mot seedningstävlingarna

Man får kanske skylla på julstressen då det inte blivit av att skriva blogg sedan i mitten av december. Träningen kändes riktigt bra före julen, och innebandyturneringen jag skrev om senast gick riktigt bra den också, både hur det kändes fysiskt för mej själv och hur det gick för laget. Runt julafton blev det totalt fyra dagar helt utan träning, och julskinkan smälte jag på annandag jul med en 20km rullskidslänk. Det blev också den sista, för efter det kom kylan till vår landsände, och snötillverkningen kom igång vid vår skidstadion.

.2015-12-29 09.19.16

Efter julen har det sen varit två problemfyllda veckor. Jag skrev tidigare om min astmadiagnos och mina små problem i skidtunneln. Efter en vistelse i två dagar hos släktingar med två katter (som jag inte haft så tydliga problem med tidigare) så fungerade mina lungor inte alls när jag skulle skida en sista träning i skidtunneln innan vårt utespår blev klart. Var tvungen att avbryta träningen efter 7km då jag helt enkelt inte längre fick tillräckligt med luft och lungorna bara var sjuka. Det blev två dagar vila och så försökte jag pånytt utomhus, resultatet det samma. Packade ihop skidorna efter dryga 3km och åkte väldigt besviken och förbannad hem.

Efter detta blev jag dock sjuk. Inte något märkvärdigt, men lite sjuk i halsen och stegring, som sen inte ville ge med sig på nästan en vecka.  Har nu skidat två länkar på 11 och 12 km igår och i förrgår, och det känns som om kroppen igen fungerar någotsånär normalt.

Seedningstävlingar

Jag har haft några alternativ till tävlingar jag tänkte skida för att försöka seeda upp mej från tionde startledet i Vasaloppet. Som det nu ser ut så skidar jag två tävlingar (med väderreservation) Den första är Hyvinkään Hiihto (40km) som går den sjunde februari och den andra blir Jämi42 (42km) som går två veckor innan Vasaloppet, dvs 20:e februari.

Jag tycker om att spekulera i siffror och statistik från mina egna träningar, och har nu försökt se vad jag realistiskt skall kunna prestera i en seedningstävling. Vädret och föret spelar ju in en hel del, men ser man vad man i olika lopp behövt skida ifjol, för att ta sig till 9:e ledet, så är det en medelhastighet på 10,8-11,5 ungefär som har räckt till. Det är också en fart som jag borde klara av att hålla under en normal länk, så hoppas kunna skida snabbare när det blir tävling. Men det är nog bara att konstatera att även om jag gått framåt en hel del under detta års satsning, så är det nog många års projekt att få en kulstötare ombyggd till en långloppsskidare. Men än finns det några veckor att finslipa formen på, så kanske jag kan överraska mej själv ännu.