Olin unohtanut kuinka henkisesti raskasta teholajin harjoittelu on

Pikkuhiljaa alan pääsemään vauhtiin harjoittelun kanssa. Varsinkin nyt kun olen jo viikon verran saanut olla ”ammattiurheilija” täällä Portugalissa. Omien valmennettavien kanssa on mukava harjoitella, ja hauskaa on myös se, että huomaa jaksavansa yllättävän hyvin. No, katsotaan sitten kun päästään täältä kotiin Suomeen, olenko vielä samaa mieltä 🙂

Muutaman vuoden hiihto ja pyöräilyharjoittelun jälkeen kun nyt teen taas enemmän tosimielessä kuulantyöntöharjoittelua, olen huomannut kuinka paljon keskittymistä ja latautumista tämä vaatii. Tai siis muistuu mieleen miten asiat tehtiin ennenvanhaan. En voi sanoa, että olisin mitenkään kokenyt pitkän matkan harjoittelija, enemmänkin aloittelija ja kuntoilija, mutta lenkille, varsinkin peruskestävyyslenkille voi lähteä karkeasti sanottuna huolimattomasti. Vaikka on ollut pitkä työpäivä ja hieman väsyttää, niin aina voi mennä ladulle suksien kanssa tai maantielle pyörän kanssa. Ei tarvitse suorittaa muuta kuin että menee eteenpäin rauhallisesti sykerajojen sisäpuolella, ja vaikka hieman väsyttääkin niin vähän ajan päästä kroppa herää, ja saat tehtyä sen yhden viiva kahden tunnin lenkin helposti.

Teholajissa tämä ei ainakaan minulle toimi. Pitää tiedostaa jo päiviä etukäteen milloin mikäkin harjoitus on, ja viimeistään saman päivän aamulla, mutta mielellään jo edellisenä päivänä alkaa keskittyminen harjoitteluun. Syy tähän on se, että pitää olla henkisesti valmis siihen, mitä lähdetään tekemään. Jos on voimaharjoitus edessä, niin yleensä pyritään tekemään hiukan isommilla painoilla kuin edellisellä kerralla, ja tämä vaatii aina täyden keskittymisen. Puoliunessa ei voi mennä punttisaliin tekemään kyykkyä. Tekniikkaharjoittelussa sama sääntö pätee. Siellä ei vielä tässä vaiheessa haeta pitkiä työntöjä, mutta kroppa pitää olla täysin vireessä, muuten hommasta ei tule mitään, ja voi yhtä hyvin jättää tekemättä.

Ainakin minulla on vaikea kuvitella lähteväni hiihtämään samalla fokuksella ja kiukulla kuin esim kyykky sarjaa tehdessäni. Varsinkin pitkän matkan hiihdoissa lataus on täysin erilainen ainakin minulla.

Alla lyhyt videopätkä siitä, mitä olen tähän asti tehnyt täällä lämmössä.