Sandade vägar är rullskidarens sämsta vän

Den lilla snö som föll här för en tid sedan, som jag skrev om i förra inlägget, har nu smält bort. Men tyvärr hann man ändå i Ekenäs sanda ganska kraftigt på vissa cykelvägar, vilket gjorde att mitt 10 km långa spår kortades av till dryga 3km. Den här veckan hann jag dessutom bara ut på två länkar, varav den första blev delvis förstörd av att jag med våld försökte rulla på de sandade avsnitten. Det blev ca 14 km på måndagen, och igår, lördag skidade jag dryga 11,5km på den kortare delen av min slinga. Den är dessutom tyngre i o m att jag får skida upp för ruttens två längsta uppförsbackar flere gånger nu, då jag skidar fram och tillbaka. Men det är egentligen bara bra, så blir träningen lite mer muskelkonditionsbetonad för armarna. Lite svårare var det att hålla pulsen i styr, speciellt andra varvet, men det blir väl bättre med tiden.

Skida på natursnö

Eller kanonsnö egentligen, men i alla fall, i morgon måndag kommer jag att hoppa i bilen och åka in till Vichtis (Vihti Ski) där man redan hunnit producera en 600m lång bana utomhus. När det nu idag och ännu i morgon skall vara kallt, kommer de säkert att få banan längre mot slutet av veckan. Det skall bli kul att få skida på riktigt, och tanken är att jag skall skida minst en 20 km länk då jag en gång åker så lång väg för att skida. För allmänheten finns det reserverat endast 3 timmar skidtid på kvälle, så högst 30km hinner jag skida, ifall jag blir riktigt ivrig 🙂

Det skall bli intressant att se hur det känns att skida på snö jämfört med rullskidning. Om mina nästan 160 km parstakning har gett något resultat överhuvudtaget, och framförallt jämföra farten på snö med rullskidning. Om träningssätten verkar motsvara ens någorlunda varandra, så tror jag att jag nöjer mej med att rullskida här hemma istället för att så värst många gånger åka långa vägar för att få skida på snö. Det går åt så mycket mera tid till att köra till t ex Vichtis och göra en länk där, än att bara hoppa ut genom hemmadörren och göra en länk här. I Ekenäs brukar man också vara relativt snabba med att få igång konstsnöspår, så hoppas på en lite längre köldperiod nu, så att man för börja skida hemma också. Men visar det sig att det är mycket tyngre att skida på snö jämfört med rullskidning här hemma, så får jag väl tänka om, och oftare ta mej till snön.

Vikten ”rasar”

Nåja, men åtminstone går den neråt hela tiden, som nu ser till höger i min viktuppföljning. Ännu skulle det få gå lite fortare, men så länge det hela tiden går neråt får man vara nöjd. Det har igen varit en vecka där jag inte lyckats så bra med att äta hälsosamt, och speciellt lämna bort det där lilla goda efter maten…men kanske jag ändå ätit lite mindre sött, och mera vettig mat ändå. Får försöka skärpa mej lite mera igen, men juletider är ingen lätt period för en med sockerberoende 🙂