Skärpning! Trött på att vara så dålig!

En härlig dag i skidspåret! Johans minneslopp i Pargas, motionsklassen och 30 kilometer, solen skiner från en molnfri himmel och perfekta spår, vad mer kan man önska? Jo, mycket bättre kondition!

I skidning kan man inte jämföra tider på samma sätt som i löpning. Det hänger såpass mycket ihop med föret,  och förståss också terrängen, hur snabbt eller långsamt man skidar. Men i dagens före, om nu inte blixtföre så väldigt snabbt före, borde jag definitivt ha kunnat skida fortare. Min kilometerhastighet blev 12,7km/h och det känns nog dåligt. Och när jag inte heller lyckades lämna just någon bakom mej i resultatlistan bevisar det att det inte gick så värst bra.

Varför går det då såhär? Av erfarenhet vet jag att jag får problem med andningen och lungorna speciellt om jag inleder för hårt. Försökte att ta det lugnt idag i starten, men då man startar i en stor klunga så är det så lätt att man hänger på även om det går aningen för hårt. Efter en dryg kilometer upp och ner på delar av tävlingsbanan fortsatt spåret ut på en golfbana som är rätt så platt. Men fast jag försökte skida lugnt där ville inte pulsen lugna ner sej, och känslan var inte optimal. Kändes ändå bra att jag på platt hängde bra med i klungan, nerför går jag mycket hårdare, men när vi efter golfbanan kom till ett mer kuperat parti av banan fick man igen se sanningen i vitögat. Min fart dör totalt uppför, och det kommer folk förbi till höger och vänster. Och det är förbannat frustrerande!

Andra varvet kändes bättre, och då lyckades jag även skida ifatt och förbi några andra åkare. Men de kom sedan förbi mej igen i de backigare partierna, så det försprång jag lyckas få till på lättare partier äts upp med ränta i uppfösrbackarna. Till nästa vinter skall det göras något åt detta! Och det skall göras mycket!

Grundträning och Vätternrundan

I träningsdagboken har jag redan svängt blad och startat säsong 2018-2019. Nu efter dagens tävling kan jag också träningsmässigt svänga blad. Nu blir det att jaga cykelkilometrar, och i första hand med låg puls. Låg puls för att bygga upp en mycket bättre grundkondition. Samtidigt skall jag på allvar ta ner min vikt! Av många orsaker, men främst för att jag med betydligt lättare kropp blir en både bättre skidåkare och cyklist. Denna vinters motgångar och dåliga resultat motiverar verkligen att göra något åt situationen, och att skriva målen offentligt gör att det kanske blir lite mera press på att få allting gjort.

Nu gäller det bara att hitta tid för all träning som skall göras. Som tur blir det sommar med långa och ljusa kvällar, så känns inte träning sent på kvällen lika dystert som på vintern med pannlampa. Så nu jävlar!