Skidloppen närmas sej, här kommer jag att skida i vinter.

Det blir förhoppningsvis två långlopp denna vinter, ett lopp i Jämi på 42 kilometer den 10.2, och så Vasaloppet den första söndagen i mars. Förhoppningsvis skriver jag därför, att nu har det igen dragit in mildare väder med regn över södra Finland, så i värsta fall går det som ifjol, att tävlingen i Jämi regnar bort. 

Men äntligen har vi fått (konst)snö även till södra Finland! Vår konstsnöbana har nu varit i skidbart skick i knappt två veckor och det har underlättat träningen en hel del. Mitt worst case scenario var att jag skulle sitta på min cykel på en trainer i garaget största delen av tiden, och åka in till antingen Esbo där de haft konstsnö sedan december, eller Pemar och skidtunneln, för att skida en långlänk varje veckoslut. Nu behöver jag åtminstone inte ännu ta till den planen då det går att skida varje dag på hemmaplan.

För att hitta Vasaloppsformen så har jag i år försökt att varje länk speciellt på skidor skall vara minst 1,5h lång, gärna längre. Det har jag lyckats bra med, då mitt medeltal per länk nu ligger på 1h 36 minuter.  Räknar jag dessutom bort några intervallpass som blivit endast en timme långa, så är mina ”vanliga” länkar mycket längre än så i medeltal. Som jämförelse har jag tidigare haft samma medeltan kring 1h 15 minuter. Det jag har brist på är de riktigt långa länkarna. Jag har skidat några tvåtimmars länkar och en på tre timmar. Överlag borde jag ha fått in mycket flera tre timmar plus -länkar, men det har bara inte lyckats denna säsong. Det lönar sej inte heller att försöka klämma in för många sådana nu då vi bara har knappt sex veckor kvar till Vasaloppet. Jag skall dock försöka få in en fyra timmars länk (ensam) och sedan kommer ju tävlingen i Jämi på 42km att bli en andra ”långlänk” som dock förhoppningsvis inte räcker över fyra timmar 🙂

Få ett bättre startled i Vasaloppet

För två år sedan skidade jag loppet i Jämi på 3h och 27 minuter, så det skall jag försöka bättra på i år! Då skulle 3h 25minuter ha räckt till startled 8 i Vasaloppet så jag var harmligt nära, men fick nöja mej med startled 9 av 10 möjliga. På grund av mitt kulstötningsprojekt mars – augusti ifjol så ligger jag en aning efter i träningen i år. Det gör att jag inte har några större förväntningar inför Jämi och seedning i år. Men skidningen har ändå känts någorlunda bra den senaste tiden, så ett litet hopp om att jag skall kunna ta mej till startled 8 har jag nog. Vi får se hur det går. När jag skidade mitt första Vasalopp (det riktiga, inte öppet spår) så satte jag som mål att ta mej ett startled framåt varje år. Det betyder att jag borde starta i led sju i år, men det kan nog vara svårt att uppnå. Men nu när jag har lämnat kulstötandet bakom mej för gott och dessutom tagit med Vätternrundan i åtminstone inkommande sommars program, så tror och hoppas jag på att vara en väldigt mycket bättre skidåkare nästa år. Då skulle led sex vara i turen… 😉