Trettonåriga Viljami fick besök

bild iltalehti
Klockan 04:00 ringde väckarklockan, åt ett snabbt morgonmål och hoppade i bilen för att köra till Vanda. IBD cycling hade samlat ihop 4 cyklister, som skulle köra knappa 178 kilometer till Nokia utanför Tammerfors, och jag var en av dem. De andra som cyklade var ishockeyspelaren Teemu Ramstedt, cyklisten Janne Hallikainen och triathlonisten Kaapo Annala. Kaapo hoppade in i ledet lite före Valkeakoski, medan vi andra tre cyklade ända från Vanda.

Cyklingen

Själva cyklingen gick bra de första 140-150 kilometrarna. Vi stannade lite efter Hämeenlinna (85km) för att äta lunch, och sedan fortsatte vi. När vi hade drygt 50 km kvar hoppade alltså Kaapo med, och då bestämde vi att vi försöker köra 30km i timmen den sista biten. Jag var lite skeptisk till hur jag skulle orka det, men vägen hade varit relativt lätt ända dit, och ställvis körde vi många trekilometers etapper som gick en bra bit över 30km/h så jag tänkte att jag försöker. (hade klockan att visa mellantider med 3km intervaller). Jag orkade kanske halvvägs, även om jag fick ta i så mycket det gick uppför. Då hade vi kört med 31km/h fart. Efter det tog hela min energi slut, jag orkade inte koncentrera mej tillräckligt och tappade greppet och suget till framförvarande cyklist hela tiden, både pga trötthet men många gånger också bara av att jag helt enkelt inte orkade koncentrera mej på att hålla avståndet. I uppförsbackarna fanns det inget mer att ge. Har inte kollat klockan, men de sista 20 kilometrarna har vi nog kört ganska sakta.

Iden med resan

Resans mål var att cykla till en familj vars barn, Viljami 13 år, lider av en IBD-sjukdom. Detta framförallt för att pojken själv skulle få lite kämparglöd vad gäller hans sjukdom, men också för att ge publicitet åt sjukdomen och den fakta, att även väldigt unga kan insjukna. Viljami fick sin diagnos redan som 3-åring. Iltalehti var med på slutet av vår cykeltur, och gjorde en artikel till dagens papperstidning, samt till nätet. Jag tycker att besöket blev väldigt lyckat!

Video

Jag filmade en hel del av cyklingen med en actionkamera. Här lite förhandsbilder från en längre film som jag publicerar bara jag hinner editera den.