Trevlig självständighetsdag!

Idag fyller vårt land 99 år. För min generation och kanske t o m för mina föräldrars generation har det varit en självklarhet att få leva i ett självständigt land. Kanske till en sådan grad att vi yngre generationer börjar glömma bort vad det är våra förfäder kämpade för i alla krig under första halvan av 1900-talet. Dagens klimat, både det politiska och i övrigt, med ”konstiga” demonstrationer tycker jag talar lite för detta.

Vad betyder då ett självständigt Finland för mej? Som idrottare har jag alltid känt stolthet i att få representera Finland i landskamper och värdetävlingar. Även om man som enskild idrottare främst tävlar för sitt eget bästa, så känns det alltid bra att klä på sig Finlands landslagsdräkt. Det kändes bra att som 22-åring få stå högst upp på pallen efter att ha vunnit junior-EM och få lyssna på nationalsången. Alltid när jag som idrottare, men också som vanlig turist, rest omkring i världen, så är det med en liten stolthet man berättat att man kommer från Finland.

Att kunna och få prata sitt eget modersmål är också en viktig sak för mej. Jag vill värna om att Finland är och förblir ett tvåspråkigt land. Jag hoppas att idag är en dag då alla i detta land kan vara stolta över att vi lever i ett land som Finland, och gemensamt kan fira självständighetsdagen. Jag vill inte i morgondagens tidningar läsa rubriker om demonstrationer som spårat ur!