Vasaloppet från sjunde startledet

Liten tillbakablick till seedningsloppet, lite spekulationer om målsättning, klassiska väderspekulationer och så lite fakta om hur ni kan följa med mitt lopp på söndag. Det handlar detta blogginlägg om.

Västerby Långloppet

Jag har haft otur med mina seedningslopp de senaste åren. Om inte loppet har inhiberats så har jag varit sjuk. I år föll precis alla pusselbitar på plats! Vädret var perfekt. Lite minusgrader på natten innan, solen sken från en klar himmer och spåren höll ihop perfekt även om temperaturen klev upp över nollstrecket under loppet. Och framförallt presterade gubben på en bra nivå. Det höll på att bli en ”klassiker” igen, med för hård inledning. Det kändes inte som att jag skidade hårt, och väldigt fort förstod jag också att släppa iväg de som ville skida hårdare för att försöka skida i egen takt. Fick lite besvär med mina lungor (astma) också, vilket brukar betyda att jag startat för hårt. Som tur förstod jag ändå kolla på klockan, och konstaterade att farten var väldigt hög. Drog ordentligt ner på eget tempo och tänkte att det är många som är väldigt ivriga idag, och de kommer att komma med ryggen före emot ännu i något skede. Så gick det också, och jag kapade ganska många placeringar mot slutet av loppet.

Målsättning

Jag har fått vara frisk hela vintern. Minns egentligen inte ens när jag senast hade någon flunssa, men så mycket vet jag, att jag inte varit sjukledig ännu på min nya arbetsplats, och där började jag i mitten av oktober. Träningarna har också gått bra sedan dess, och senast sedningsloppet visade att formen faktiskt är bra. Att starta från sjunde ledet känns bra efter tre år från nionde.

Mitt rekord i Vasaloppet är 9:30:46, skidat år 2017. Det vill jag förbättra egentligen oberoende av vad det är för väder. Men när man ser på årets väderkartor och prognoser inför loppet, så kan man konstatera att det blir ett ”klassiskt Vasaloppsväder”. Det kommer att snöa, eller i värsta fall regna, under hela loppet. Lite osäkert ännu när det börjar snöa före loppet, vilket inverkar på hur mycket lös snö det ligger i spåren när starten går. Så jag utgår ifrån att förbättra mitt rekord, och drömgränsen skulle vara att ta sej i mål under 9 timmar. Sedan får vädrets makter och hur skidorna fungerar visa vad det blir.

Hur kan ni följa med mej i loppet?

Vasaloppet webbsida kan man följa med enskilda skidåkare. Det räcker med att skriva in namnet i fältet så hittar den personen. Man kan också söka enligt startnummer, och mitt startnummer i år är 10187. Man kan också ladda ner en app till sin telefon. Den hittar man i App Store eller Google play. Själva appen verkar vara gratis, men åtminstone tidigare år har man varit tvungen att betala något för att kunna följa med någon åkare mera noggrant.

I morgon fredag bär det av med kvällsbåten från Åbo till Stockholm, och Vasaloppsstarten går på söndag morgon kl 8 svensk tid, dvs kl 9 finsk tid.