Vasaloppsdagbok, 3 dagar kvar – vallning

Om någon läser detta inlägg för att få bra tips om hur man skall valla sina skidor, så kan ni sluta läsa nu, för jag är nog absolut ingen expert på att valla skidor. Jag har lärt mej själv via Youtube och andra instruktioner, och i praktiken blir det ju att valla med de vallor man råkar ha hemma.

Inför mina Vasalopp har jag alltid fixat glidvallningen klar hemma innan resan. Nu, tre dagar före kan man nog redan någorlunda säkert lita på värderleksprognoserna, och valla enligt det. Fästvallan har jag sedan satt på kvällen innan framme i Sverige. Jag har använt mej av de instruktioner Vasaloppet ger ut dagen innan och det har fungerat bra. I år verkar det bli ett ”lätt” väder att fästvalla till, då temperaturerna skall hållas ordentligt på minus under hela loppet.

Helt enligt de instruktioner jag sett att många går efter, satt jag till först ett hårt parafin för kallt väder, som skall vara slitstarkt och hålla hela loppet. Ovanpå det blev det en blandning av två olika högfluorvallor för temperaturer -2 till -8 enligt tillverkarens föreskrifter. I föret det lovas brukar mina skidor alltid fungera riktigt bra, så tror inte jag har kunnat förstöra glidet iaf 🙂

På fästesidan lär det bli någon passlig burkvalla. Kanske man kan blanda dem också, det vet jag inte riktigt. Det optimala skulle ju vara att ha en valla för varmare väder under, och täcka in den med en valla för lite kallare, för framme i Mora kommer det ändå att vara ordentligt varmare än vid starten. Skall lite höra mej för och kanske gå på en sådan lösning, med många lager. Sen får man väl ta med sej en burk i fickan ifall fästet slits bort under resan.

Nu börjar det vara lite fjärilar i magen också, svårt att koncentrera sej på arbetet på dagarna, och här hemma har focus legat på att valla och packa, för att få tiden att gå. Ännu en natt hemma, och imorgon kväll bär det iväg till Åbo och båten över till Stockholm.