Vasaloppsdagbok, 5 dagar kvar – spekulationer och mål

Ingen träning idag, och inte har jag hunnit göra så mycket annat heller som har med förberedelser att göra. Det har varit arbete hela dagen, sedan har jag dragit kulstötningsträningar och suttit på möte. Därför tänkte jag idag lite spekulera i min form och vad jag har för målsättningar inför Vasaloppet.

I fjol skidade jag min rekordtid på 9h 56 minuter. Men jag hade varit lite småkrasslig före loppet och blev sedan sjuk redan under loppet och låg i hög feber en vecka efteråt. Jag räknar med att formen skulle ha räckt till för tider mellan 9 och 9,5 timmar. Litet av en statistiknörd som jag är vad beträffar att skriva upp en massa fakta om mina länkar så har jag nu försökt jämföra lite siffror från ifjol och i år. Jag har lite mera träningstimmar i år, 255h mot 238h ifjol. I år har jag dock haft ett par längre avbrott i träningen. Kom inte igång med någon ordentlig träning egentligen före maj, och nu på hösten blev det ett avbrott på knappa 7 veckor, beroende lite på hur man räknar. Så sammanfattningsvis kan man säga att jag i år tränat hårdare då jag tränat, men pauserna inverkar väl en aning på den slutliga formen.

Sommarträningen var betydligt bättre i år jämfört med ifjol, i och med att jag cyklat en hel del. Rullskidsäsongen kom också bra igång ända tills den avbröts av min lilla operation. Rullskidskilometrarna blev drygt 250 km mindre än ifjol. Efter operationen kunde jag sedan genast börja träna på snö, men startade snösäsongen med att ligga 100 km efter fjolåret vid samma tidpunkt. Därifrån och fram tills nu har träningen löpt på bra, och vid skrivande stund är jag bara 60km efter fjolårets skidmängd. Totalt blev det i år 526km på snö.

Målsättning

Vart räcker då formen? Jäkligt svårt att säga. Vissa gånger känns det som att jag är i bättre form än ifjol, och däremellan känner jag mej inte alls i bra form. Men jag har fått gnata på ganska regelbundet i år och kilometermängden har varit ganska jämnt fördelad per vecka, så jag tror att det är till fördel. Jag har också flera långa länkar (över 2h) än ifjol, och min medelhastighet på dem har varit betydligt högre än ifjol, så jag försöker vara positiv.

Sen när vi pratar om tid, så inverkar ju föret väldigt mycket, så egentligen borde man bara jaga placering. Väderprognoserna är ju också en sak man följer med väldigt noggrannt nu precis före loppet. Men jag står fast vid mitt mål jag satte ifjol, att ta mej fram ett startled varje år. Det betyder att min placering 9975 ifjol måste förbättras till något som börjar på en 8, och tiden vill jag också att skall börja på en 8. Återstår att se hur det lyckas.