Vintern kom för tredje gången…gillt?

Det har nu snöat ordentligt två gånger i södra Finland, och två gånger har i princip allt också smultit bort. Nu har vi ändå igen minusgrader, och så har det kommit såpass mycket snö, att det åtminstone är vitt i naturen. Skida kan man dock endast på vårt konstsnöspår, men bra så. Det är igen alltför länge sedan jag uppdaterat min situation här på bloggen, så börjar med en kort genomgång av vad jag tränat sedan förra inlägget.

Efter skidträningen den 30.12 då jag kände mej flunssig, blev det en lite längre paus just på grund av min flunssa. I Kuortane blev det inte heller skidat så mycket, då jag var sjuk, och när jag blev frisk så var det 19 grader kallt. Men här en kort träningsdagbok fram till idag:

5.1.2015 Måndag
Skida i Kuortane i -19 gradigt väder
10,7 km / 1h 5 minuter / medelpuls 151

7.1.2015 Onsdag
Skida i Västerby, konstsnöbanan
15 km / 1h 26 min / medelpuls 157

8.1.2015 Torsdag
Innebandy ca 1h

9.1.2015 Fredag
Skida i Västerby, konstsnöbanan
9 km / 50 min / medelpuls 156

10.1 Lördag
Skida i Västerby, konstsnöbanan
30,2 km / 2h 56 min / medelpuls 153Första ”långlänken” för vintern. Skall försöka få in två ännu lite längre än denna innan Vasaloppet.

12.1 Måndag
Skida i Ekenäs, Skogsvägarna Västerby – Ekenäs port
10,7 km / 1h 29min / medelpuls 147
Enda chansen för mej att skida denna vecka, så var tvungen att göra något, även om det vräkte ner snö. Skidade på packat underlag med ca 10cm lössnö och inga spår så det gick verkligen trögt.

13.1 Tisdag
Innebandy ca 1h

17.1 Lördag
Innebandyturnering, 2 matcher á 3×15 min

18.1 Söndag
Skida i Västerby, konstsnöbanan
ca 7km varav största delen ca 1min intervaller, parstakning uppför.

19.1 Måndag
Skida i Västerby, konstsnöbanan
13,8km / 1h 21 min / medelpuls 154
Igen råkade det bli en länk i snöfall. Speciellt sista 5km gick verkligt trögt.

20.1 Tisdag
Skida i Västerby, konstsnöbanan
15 km / 1h 21 min / medelpuls 151
Överlägset bästa föret denna vinter, och det kändes skönt att det gick lite bättre undan och samtidigt blev man inte så värst trött heller. Pulsen ligger ju konstant allt för högt, men den börjar ju komma neråt iaf. Har bråkat med en sjuk vad också sedan innebandyturneringen, men det stör tack och lov inte skidningen. Hoppas det inte blir värre.

Planen fram till Öppet spår

Inkommande söndag är det tänkt att jag skall skida min andra långlänk, som samtidigt förhoppningsvis skall bli den längsta enskilda länken jag gjort hittills. Målet är att skida i 4h. Återstår att se hur långt man kommer, och om man kan hålla farten sådan, att man faktiskt orkar hålla på i 4 h.

Efter denna långlänk försöker jag igen få så mycket kilometrar på snö det bara är möjligt, med att skida 15-20km pass i tre veckors tid. Sedan står förhoppningsvis ett långlopp på hemmaplan i programmet. Det är ett lopp där man vad jag förstått får skida 20, 30 eller 40km. Jag skidar antingen 30 eller 40km, beroende lite på väder och före, och framförallt var loppet skidas. Ifjol lär man ska ha skidat loppet genom att varva runt en 2km bana, men hoppas nu på att det kommer så mycket snö, att man skulle kunna öppna lite längre spår. Den korta 2km banan är såpass tung, att jag inte vet om jag vågar göra ett så tungt lopp endast två veckor före Öppet spår.

Efter detta lopp är det bara en vecka träning kvar, och den kommer nog troligtvis endast att bestå av några kortare lätta länkar. En dryg vecka tänker jag hålla helt paus från skidandet innan loppet, det blev det ifjol också av en slump, då vädret var så dåligt, men det visade sig vara bra då man verkligen var utvilad.