Kirjoitin keväällä blogikirjoituksen ”One more year and 136 days” missä kerroin että tavoittelen veteraanien EM-kisoista kultaa. Tänään aikaa kisoihin on 344 päivää. Mitä pitäisi nyt sitten tehdä jotta siinä ajassa pääsisin haluamani kuntoon?
Normaalistihan harjoittelukausi alkaisi syyskuussa jossain vaiheessa. Edellisen kauden jälkeen pidetään yleensä noin 2 – 3 viikkoa lepoa jonka jälkeen sitten alkaa harjoittelu. Kuulantyöntäjän vuosi muodostuu kahdesta kaudesta, syys-, ja kevätkaudesta. Syksyllä tehdään pidempi peruskuntojakso jonka jälkeen tulee varsinainen harjoittelujakso ja sitten kilpaillaan talvella, yleensä helmikuussa. Maaliskuussa lähtee toinen kausi käyntiin lyhyellä peruskuntokaudella, jonka jälkeen varsinainen harjoittelujakso joka sitten muuttuu kilpailukaudeksi toukokuun loppussa tai kesäkuun alussa.
Minä en kuitenkaan ajatellut panostaa ainoastaan kuulantyöntöön tulevan vuoden aikana, vaan jatkan Vasaloppet-harjoittelua normaalisti kilpailuun asti, eli maaliskuun alkuun. Silloin hiihdän neljännen kerran 90km Ruotsissa, Sälenistä Moraan. Maaliskuulta eteenpäin muuttuu sitten harjoittelu kokonaan, ja teen pelkästään kuulantyöntäjän treeniä. Peruskunto pitäisi ainakin silloin sitten olla kunnossa 😉
Mitkä ominaisuudet ovat ne tärkeimmät?
Koska aikaa harjoitteluun tulee olemaan vähän (yrittäjä + perhe ja kolme lasta), eikä ikänikään puolesta enää voi harjoitella kovin paljon, olen yrittänyt miettiä mitkä ominaisuudet olisivat ne tärkeimmät saada nostettua, ja minkälaiset harjoitukset pystyn tekemään milloinkin. Kun piirsin ensimmäiset suunnitelmat paperille, huomasin vähän ajan päästä ajattelevani taas kuten huippu-urheilijaa, ja yhtäkkiä suunnitelmassa oli jo 8 harjoituksen viikkoja, joten piti aloittaa alusta :). Tässä kuitenkin muutama idea mistä lähden liikkeelle jo ihan syksystä alkaen. Avanneleikkaukseni jälkeen (2007) vatsalihakset ja oikeastaan koko keskivartalo on ollut kovin heikko. Enkä ole tietenkään jaksanut tehdä asialle juuri mitään. Niinpä siinä on jo loukkantumisen estämiseksi yksi tärkeimmistä osa-alueista mitä pitää saada kuntoon. Näitä harjoitteita voi ripotella arkeen aika kätevästi, esim illalla lapsien kanssa telkkarin edessä, aamulla ennen töihin menoa jne. Lisäksi on muutama erikoisliike kuulantyöntäjille, mitkä otan käyttöön sitten punttisalilla.
Paras ominaisuuteni kuulantyöntäjänä on ollut tekniikkani, ja varsinkin jalkojen käyttö. Jalkoihin pitää panosta keväällä, mutta jotta välttyisin vammoilta, pitäisi jo nyt alkaa valmistamaan jalat rajuimpiin treeneihin tekemällä paljon matalatehoista määrää. Niinpä ennen jokaista treeniä verryttelen naruhyppelyllä ja agility ladderilla. Ja jossain vaiheessa talvella myös matalatehoiset vuoroloikat mukaan ohjelmaan. Lisäksi pelaan luultavasti vielä tulevan talven salibandya vitosdivarissa, joten siellä tulee sitten myös juoksut hyvin mukaan ohjelmaan.
Vietän myös talvella paljon aikaa valmennettavieni kanssa treeneissä, ja sitä aikaa ajattelin hyödyntää myös harjoitteluun, eikä pelkästään treenien vetämiseen. Syksyn ja talven aikana ajattelin valmistaa kroppaa heittämiseen tekemällä vähintään kerran viikossa kuntopalloheittoja. Lähdetään varovaisesti liikkeelle ja nostetaan tehoja sitten pikku hiljaa niin, että maaliskuusta lähtien olisi jo valmius harjoitella niitä kunnolla. Kuntopalloheitto on melkein paras tapa saada räjähtävyyttä kroppaan, ja kaikki heitot vahvistaa myös keskivartaloa. Joskus voisi myös hieman työntääkin, mutta ajattelin, että ennen vuodenvaihdetta työntäisin korkeintaan joka toinen viikko. Syy tähän on vanha vamma, eli etu ja keskisormen nivelet ovat sen verran kuluneet, että eivät kestä kovinkaan paljon työntämistä enää. Mutta ajattelin, että totuttamalla niitä rasitukseen pikkuhiljaa, pystyisin ehkä nostamaan sitten määrää maalistuusta lähtien.
No entäs voimaharjoittelu? En pidä sitä kovinkaan tärkeänä enää tässä vaiheessa, mutta jonkinlaiseen tasoon pitäisi kuitenkin siinäkin päästä. Ja kun olen rakentanut omaan autotalliin punttisalin, niin pitäisi ainakin helpottaa harjoittelua paljon. Pääliikkeinä ajattelin Jalkakyykkyä, Penkkipunnerrusta ja Niskan takaa työntöä. Rinnalleveto olisi tärkein liike kuulantyöntäjälle, mutta vanha selkävamma todennäköisesti estäisi joten en ota sitä riskiä, että selkä menisi rikki, joten jätän rinnallevedon kokonaan pois.
Harjoituspäiväkirjaa, blogia ja vlogia
Tähän tulen siis kirjoittamaan blogikirjoituksia harjoittelusta ja muista yleisurheiluun ja kuulantyöntöön liittyvistä asioista. Lisäksi kirjaan ainakin maaliskuulta lähtien tarkasti mitä olen harjoitellut ja harjoituksista ajattelin myös tehdä vlogia, eli jonkinlaista kommenttia + erilaisia harjoitteita videolle. Videon tekeminen, varsinkin omalla juonnolla, menee kyllä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, mutta kokeillaan ja katsotaan mitä siitä tulee 🙂 Samalla vlogista syntyisi harjoittelupankki kuulantyöntäjille, eli yritän saada vähintään yksi video jokaisesta tekemästäni liikkeestä ohjeineen.
Tulipa pitkä ensimmäinen kirjoitus aiheesta, lupaan, että seuraavat eivät ole yhtä pitkiä 🙂