Träningsupplägget inför nästa sommar

Jag vill inte göra samma misstag som 2017 då jag genast efter Vasaloppet i princip helt och hållet slutade med uthållighetsträning och gick över till stöt- och styrketräning. Det resulterade i och för sej nog ett helt hyggligt resultat i kulringen, men på köpet gick jag upp 10kg mellan mars och augusti, vilket gjorde att följande vintersäsong blev lidande

Så vad blir annorlunda denna gång? Jag kommer stegvis att ta med stötträning och styrketräning i programmet redan under hösten även om huvudfokus ligger på Vasaloppet och skidning. Stöta kommer jag att göra i medeltal en gång varannan vecka från och med slutet av oktober. Detta gör jag de dagar vi gör en träningsdag med två pass i Liikuntamylly med min adept. Då passar jag på att göra min träning medan adepten äter & vilar mellan sina pass. Styrketräning måste jag få in i programmet minst en gång i veckan, men gärna två och så kommer träningen att se ut fram till Vasaloppet i början av mars.

I kulringen blir det till en början att stöta med lätta kulor för att hitta känslan för stötandet igen, och samtidigt känna efter hur min axel tycker om stötandet. Om jag klarar av att stöta med full fart med 7 kilos kulan i januari/februari så är det bra. Sedan efter Vasaloppet börjar jag mera jaga centimetrar, och hoppas jag inte har så hemskt lång väg till de längder som krävs för en medalj i Tammerfors.

Styrketräningen vet jag att kommer att lida av tidsbrist. Man vill göra så mycket, men hinner inte ens med hälften. Så det gäller att välja så lite övningar som möjligt, och satsa allt på dem. Antingen måste jag köra ett längre pass i veckan där jag får in både knäböj och bänk samt de mest viktiga hjälpövningarna, eller så måste jag dela upp det i små korta pass på 30-45min som jag gör t ex på lunchpausen mitt på dagen. Återstår att se vilken modell som fungerar.

Men det första målet är att få min egen styrkesal i sånt skick att jag kan börja göra något där. Men det blir kanske att ta något gym-medlemskap senare i vinter för att på det viset lite öka på motivationen för styrketränandet.