Att sätta mål

Jag skrev tidigare ett inlägg om att jag har som mål att ta medalj i VM. Det är ganska enkelt att gå ut med ett sådant påstående ett år innan tävlingarna, men vad krävs det för att nå dit? I veteranidrott är det ganska svårt att veta hurdan nivån kommer att bli, men genom att se på tidigare års tävlingar resultatnivå kan man med ganska stor sannolikhet förutspå vad som krävs.

16 meter för medalj

För att vara på den ”säkra” sidan så har jag räknat med att det krävs en stöt på över 16 meter för att ta medalj. Och utgående från det har jag satt upp mina delmål för träningssäsongen. Nu, så länge skidsäsongen är i full gång, försöker jag bara göra så gott det går, och hoppas på att vara i så bra kulform som möjligt då Vasaloppet är avgjort. Hur ser min målsättning då ut? Excel-nörd som jag är, så har jag gjort en matematisk uträkning av hur jag borde utvecklas vecka för vecka för att nå mitt mål i slutet av juni.

Kulstötningen

Kurvan kräver kanske en liten förklaring 🙂 Nu under hösten stöter jag först med 5kg kula och mäter endast stötar utan ansats. När kurvan droppar är det tänkt att jag byter kula till 6kg och då faller ju också resultatet. Följande drop i kurvan betyder ju då givetvis byte till 7kg kulan. Efter Vasaloppet tar sedan formen ett stort steg framåt…, nä, men då är det tänkt att jag senast börjar stöta i huvudsak med ansats, vilket ju betyder att jag skall stöta längre än utan ansats. Kurvan slutar där jag matematiskt sett landar precis innan VM. Får se hur det går.

Styrketräningen

Inte så mycket speciellt att förklara här. Enda skillnaden på själva kurvorna är att här finns en röd kurva med. Den fetare kurvan är vad jag utfört och den tunnare är en sk trendlinje som räknar ut vart jag når om jag fortsätter utvecklas i samma takt som dittills. De är såhär i början lite missvisande då det inte finns så många utförda resultat, men en intressant tilläggskrydda att följa med då man fyller i resultaten efter hand.

Varför sådan här målsättning

Är det någon ide överhuvudtaget att ha en målsättning för varje vecka, och den dessutom bara är en matematisk formel på jämn utveckling fram till huvudmålet? För mej själv har det en stor motiverande faktor. Använde mej av motsvarande redan under min ”riktiga” karriär, och det fungerar som en del av min mentala träning.

Ser man på stötkurvan t ex, speciellt nu då jag inte stött på länge, så kan det kännas ganska hopplöst att stöta kring 14 meter i mars. Att då varje träning känna sej helt värdelös, då man ser att man stöter över 2 meter kortare än man borde göra, äter upp vem som helsts självförtroende. Istället kan jag titta på min mål- och utförda kurva och troligtvis konstatera att idag är jag lite före, eller idag är jag endast lite efter, det tar vi igen nästa vecka. Ger en helt annan feeling efter träningspassen.

Styrketräningskurvorna är sedan kanske mera av en formalitet i nuläge, för jag vet att det inte har egentligen någon betydelse vad jag gör i styrkesalen, så stöter jag ändå ungefär lika långt. Jag har stött över 16 meter nu på äldre dagar med styrketräning där jag inte ens rört i vikter över 100kg, men också stött lika kort när jag lyftat på vikter upp till 150kg. Det viktigaste för helheten är att kroppen är van vid att göra styrketräning, och att jag kan röra på en viss vikt tillräckligt explosivt.

Jag återkommer senare under säsongen med hur dessa kurvor ser ut, så får vi se om de ger anledning till glädje eller sorg 🙂